If your browser doesn't have javascript enabled, click here TreZzoR Tracker - Tracker movie DB

Navigace

Tracker movie DB - Duchovia (TV seriál)



Duchovia (TV seriál)

Duchovia (TV seriál)
Základné údaje:
Slovensko, 1997
Režia:
Vladimír Fischer

Hrajú:
Zdena Studenková, Ján Kroner, Dana Dinková, Zuzana Haasová, Miro Noga, Marián Zednikovič

Žáner:
Komédia

Vedľajší žáner:


Hodnotenie:
80%
Hodnotení: 1
HomerJ

Obsah:



Seriál Duchovia patrí do dnešných dní spolu so Zborovňou a Silvánovcami k seriálom slovenskej produkcie, ktorý sa vysielal najdlhšie, teda de facto, mal najviac častí..
Duchovia vznikali pod taktovkou scenáristu Mareka Orela, režiséra Vlada Fishera a kameramana Zoltána Weigla od roku 1997 kedy sa natáčala prvá séria, až do roku 2002 kedy sa skončila druhá séria. Duchov a Zborovne sa zhostila istá dovtedy neznáma produkčná spoločnosť a stala sa priekopníkom seriálového zastúpenia na televíznom trhu 90tych rokov.
Dej je jednoduchý no dostatočne zamotaný na to, aby sa dal rozvíjať do rôznych, či už banálnych, alebo "vážnych" situácií.. Rodinka Pačmagovcov, inak priemerná švihnutá rodina scenáristovej hlavy, sa z dlhej chvíľe, a za výdatnej pomoci dcérenky Vikiny, rozhodne vyvolávať duchov.. A tak sa z mesta duchov - Duchny sťahuje rodinka zosnulých Pačmagovcov:
- brat hlavy rodiny Viktora - strýko Vilhém (Marián Zednikovič), ktorý o svoj život prišiel viac-menej nešťastnou náhodou pri jeho obvyklých pokusoch s chémiou a večným životom. Vilhémov charakter bol najviac prepracovaný, ponúkal široké spektrum vyhratia sa, ukázať komickosť v plnej sile ale nie absurdnosť. Dovolím si tvrdiť, že nebyť Mariána, možno by táto postava ani nedosiahla tento rozmer.
- Viktorova mama - babka Viola (Naďa Kotršová), bývalá poštárka, razítkuje čo jej príde pod ruku a kradne poštu súčasnej poštárke, ktorá sa ide nervovo zrútiť. Súčasná poštárka má silnú tendenciu pripomínať Katarínu Kolníkovú a jej dialekt.. neviem v rámci čoho mal tento akcent byť, no pôsobil vysoko ironicky ba až jednoducho a bol bezúčelový.
- mama mamy rodiny Pačmagovcov Valérie - babka Kvetka (Mária Kráľovičová), bývalá hviezda strieborného plátna. Manierová herečka s vlastnými potrebami ako sú skrášľovacie zariadenia, divadelné kostýmy..
- Valériin otec - dedko Vendelín (Ľudovít Moravčík), bývalý výrobca matriošiek (jeden z popredných), stará škola, ktorý si len s námahou pripustil svoju smrť, väčšinou pokazí čo sa dá a potom to ostatní duchovia musia naprávať.
A ešte tu máme jedného protagonistu zo sveta Duchny - SUPERducha (Miro Noga), ktorý je prezidentom sveta duchov a chce doniesť štvoricu takzvaných utečencov dostať späť. Noga tu stvárnil dvojrolu - hral aj superduchovho brata Ľuda, dobrého vyslanca žijúcej časti sveta, bizardnú postavičku čudáka prvej triedy, ktorý vidí duchov.
Apropo.. vidieť duchov. To nie je len tak. Na tento akt musíte popíjať odvar zo špeciálnych byliniek a z rodiny Pačmagovcov tak činí len jeden jej člen a to, syn Walter. Dvojité W v jeho mene učiní hotový zázrak a je veľmi potrebné..
Ďalšími zo stabilných postáv sú už samotný žijúci Pačmagovci:
- otec rodiny Viktor (Ján Kroner), výrobca idiotských reklám na objednávku, väčšinou sa neujme ani jedna, ale Viktorovi to nijako zvlášť nevadí. Svoje fóriky väčšinou skúša aj na ostatných členoch rodiny a teda má tendenciu pripomínať blbca prvej triedy aj s potrebným úškrnom na tvári. Len málokedy je vážny a to privádza do zúfalstva jeho ženu..
- mama rodiny Valéria (Zdena Studenková), vlastní obchod s keramikou, doma tieto postavičky aj vyrába vo svojom ateliére, kde trávi väčšinu času dňa.
- najstaršia dcéra Vanda (Dana Dinková), študentka herectva.. K tejto postave ako aj herečke mám veľké výhrady.. Dana Dinková tu nepredvádza práve najlepší výkon, jej postava Vandy sa pod jej taktovkou nijakým spôsobom nerozvíja a je tu takzvane prebytočná.
- mladšia dcéra Vikina (Zuzana Haasová), študentka bližšie nešpecifikovanej strednej školy, milovníčka metalu a "hry" na gitaru.. Je prototypom puberťáčky.
- syn Walter (Filip Tůma) študent ?? Nikto nevie čo Walter vlastne robí, väčšinu času sa zapodieva okultistickými záležitosťami, jediný z rodiny vidí vyvolaných duchov, komunikuje s nimi, čo ho privádza do prekerných situácií a má za úlohu pomôcť im zostať vo svete živých.
- a posledný žijúci starší člen rodiny dedko Vendelín, otec Viktora (Ivan Krivosudský), dedko na dôchodku, väčšinu času si nič nevšíma, no zato jeho žena, babka Viola, ho rada provokuje aj po smrti..
Možno ste si všimli zvláštne prepojenia duchov so žijúcimi členmi rodiny a vytvorenie dvojíc: Vilhém-Walter (záujem v nadprirodzene); Kvetka-Vanda (herectvo); Vendelín-Valéria (keramika). Preto niet pochýb, že duchovia sa budú motať práve okolo svojich bývalých zručností a kaziť čo sa dá..
Musím povedať, že seriál Duchovia mám nesmierne rada.. i keď ma niektoré veci v ňom vedeli a vedia vyslovene nasrať, stále ostáva na prvom mieste v pôvodných slovenských seriáloch. K plusom radím aj spevavú ústrednú pieseň "Dunudunu duchovia samý plač a samý žiaľ, dunudunu duchovia báť sa ich či mať ich rád?" ktorú naspieval Richard Muller s príznačným duchovným temnom v hlase.
Taktiež kostýmy a hranice medzi živým/mŕtvym sú do detailu vystihnuté. Duchovia celí v bielom, vlasy, šaty, tvár.. a živí vo svetlých farbách, nech je hneď jasné kto je kto. Minimum použitých vizuálnych efektov len podčiarkuje autentičnosť a poháňa hercov podať čo najlepší výkon. Čo viac dodať? Duchovia poskytujú vo viac než 30 častiach skvelú zábavu.

nikigordonlevitt


Späť

Tvoje hodnotenie:
Vice smajliku



HomerJ20/04/2009 23:09:06
snad najlepsi slovensky serial , no skusim pospominat a mozno najdem aj lepsi