If your browser doesn't have javascript enabled, click here TreZzoR Tracker - Tracker movie DB

Navigace

Tracker movie DB - Fontána



Fontána

The Fountain
Základné údaje:
USA, 2006
Režia:
Darren Aronofsky

Hrajú:
Hugh Jackman (Tomas,Tommy,Tom Creo), Rachel Weisz (Isabel,Izzi Creo), Ellen Burstyn (Dr. Lillian Guzetti), Mark Margolis (Father Avila), Stephen McHattie (Grand Inquisitor Silecio), Fernando Hernandez (Lord of Xibalba), Cliff Curtis (Captain Ariel),

Žáner:
Sci-Fi

Vedľajší žáner:
Drama / Romantický

Hodnotenie:
100%
Hodnotení: 1
HomerJ

Obsah:

Fontána je príbehom o dlhej životnej ceste muža, ktorý sa rozhodol postaviť osudu a zviesť s ním večný boj o záchranu milovanej ženy. Jeho epická cesta sa začína v 16. storočí v Španielsku, kde sa ako dobyvateľ Tomas (Hugh Jackman) vydáva hľadať Fontánu mladosti – legendárny artefakt, ktorý údajne nesie dar večného života.

Ako súčasný vedec Tom Creo sa zúfalo snaží nájsť liek na rakovinu, na ktorú umiera jeho milovaná žena Isabel (Rachel Weisz). A ako pútnik vesmírom Tommy z 26. storočia začína počas cesty konečne rozumieť tajomstvám, ktoré ho sužovali po celé tisícročia.

Zatiaľ čo v troch rozličných inkarnáciách - ako bojovník, vedec a prieskumník - objavuje tajomstvo života, lásky, smrti a znovuzrodenia, tri rôzne príbehy smerujú k spoločnej pravde.

Snímka je strhujúcim a intímnym príbehom o láske a snahe vyrovnať sa s ľudskou smrteľnosťou, ktorý sa odohráva v troch rôznych epochách. Scenárista a režisér Darren Aronofsky sa rozhodol spracovať túto tému po tom, čo si uvedomil, že príbehy o hľadaní večného života sú síce súčasťou mnohých svetových kultúr, ale na filmové plátno sa im podarilo preniknúť len veľmi zriedka.

Okrem toho, že sa Hugh Jackman musel vysporiadať so zložitými emocionálnymi prechodmi, vyžadovala si jeho trojrola veľkú fyzickú zdatnosť. V úseku, ktorý sa odohráva v Španielsku, sa Tomas musí prebojovať do strateného mayského chrámu, kde má bojovať proti vojakovi s horiacim mečom. Pre sekvencie z budúcnosti musel 14 mesiacov študovať tajči a jógu. Navyše, tento segment si vyžadoval, aby sa dal ostrihať dohola.

Oba objekty jeho nehynúcej lásky – španielsku kráľovnú Isabel a Tommyho chorú manželku Izzi – stvárnila Rachel Weisz, ktorú oslovila predovšetkým inkarnácia postavy zo súčasnosti. „Izzi je obyčajný človek. Musí sa vysporiadať so skutočnosťou, že zomrie oveľa skôr, než chce, ale nakoniec svoj osud prijme a naučí sa s ním žiť. Myslím si, že je veľmi statočná,“ vraví herečka.

Vo svojom jadre je Fontána veľmi jednoduchým ľúbostným príbehom o strate blízkeho človeka a o tom, čo vás taká skúsenosť naučí. Thomas v každej inkarnácii miluje Izzi tak hlboko, že je ochotný urobiť čokoľvek pre jej prežitie. Bohužiaľ, neuvedomuje si však, že kým vyvíja obrovskú snahu o to, aby mohli spolu žiť večne, jej život mu uteká pod rukami.


Späť

Tvoje hodnotenie:
Vice smajliku



HomerJ01/02/2011 17:37:27
Tento film svieti na filmovej scéne tak že ostatné ani nevidno
Neskutočne audiovizualne dielo.
Prvé premietanie síce bolo zo začiatku nič moc, skôr som ho počúval ako pozeral. Prišiel však zlom a nasledoval fullscreen a zanechanie rozrobenych vecí. Bolo jasné, že bude nasledovať čoskorá druhá projekcia a vychutnanie filmu od začiatku. Od tej doby, keď ho nepozerám komplet tak dosť často si púšťam viacero scenok.